Virtuaalipäivien ohjelman esitykset löytyvät OPH:n sivuilta.
perjantai 28. marraskuuta 2008
Verkostoitumista virtuaaliopetuksen päivillä
Virtuaalipäivien ohjelman esitykset löytyvät OPH:n sivuilta.
sunnuntai 23. marraskuuta 2008
Ryhmäoppimisen taitoja
keskiviikko 19. marraskuuta 2008
Vuoden 2008 johtoryhmän evästyksiä
Ensi vuoden johtoryhmän kokoonpanosta sovittiin, että nostetaan maakunnittain kuntayhtymät vahvempaan asemaan. Vaikkakin johtoryhmän koko siitä hiukan kasvaa. Perusperiaatteena on, että tämän vuotiset varajäsenet nousevat ensi vuonna varsinaisiksi jäseniksi. Johtoryhmän ensimmäinen vuoden 2009 kokous (3.2.2009) liitetään strategiatyöryhmän työkokoukseen.
ISOverstaan tiedotussuunnitelmaa käsiteltiin ensimmäistä kertaa ja pienin viilauksin se hyväksyttäneen seuraavassa kokouksessa. Avoin ja aktiivinen viestintä on keskeinen osa ISOverstaan toimintaa.
perjantai 14. marraskuuta 2008
Verstasopas, esite ja juliste pian painoon

Edellinen verstasopas kirjoitettiin ja painettiin jo vuoden 2007 puolella. Paljon on ennättänyt kehitystä tapahtua sen jälkeen ja nyt viimein päivitetty verstasopas on lähdössä painoon. Samalla päivitimme myös A3-julisteen (esim. oppilaitosten seinille) ja verstaan ulkopuolisille jaettavat pikku esiteläpyskät.
Reilun viikon kuluttua esittelemme Helsingissä opetushallituksen virtuaaliopetuspäivillä ISOverstaan virtuaaliluokkapalveluja. Omalle ständille on tarkoitus pystyttää täysiverinen tuotantoluokka, jotta voimme demota niin oppituntitallenteiden tuottamista kuin verkkopohjaista samanaikaisopetustakin. Tervetuloa tutustumaan!
sunnuntai 9. marraskuuta 2008
Kohtaamisia ja pohdintoja aluekokouksissa
Näiden aluekokousten tarkoituksena on ajankohtaisten kuulumisten lisäksi pohtia yhdessä ISOverstaan palveluiden hyödyntämistä ja kehittämistä koulujen näkökulmasta. Yhteiset kohtaamiset virittävät myös ihan uusia ideoita verkostotoimintaan.
Lukion verkko-opetustarjontaan toivotaan täydennystä erityisesti taito- ja taideaineisiin sekä A-venäjään. Omatahtisesti toteutettavat verkkokurssit nähdään edelleen tärkeinä, vaikkakin aikaan sidotuilla kursseilla on omat etunsa yhteisöllisyyden ja ohjauksen kannalta. Keskustelimme myös kurssimaksuista, jotka laskutetaan aina opiskelijan kotikoululta. Juuan kokouksessa nousi esille ajatus, että koulu voisi tarjota opiskelijalleen mahdollisuuden ylimääräisiin verkko-opintoihin myös omakustanteisesti. Tuli esille myös
Virtuaaliluokkapalvelut herättivät vilkasta keskustelua ja kokemusten vaihtoa. Sisä-Savon oppilaitoksissa ollaan jo tositoimissa samanaikaisopetuksen välittämisessä virtuaaliluokan kautta. Kokemuksen myötä häiriöt ovat vähentyneet, mutta silti kaivataan yksinkertaisia käyttöohjeita opettajalle. Juuassa saimme demonstraation siitä, miten juuri rakennetussa tuotantoluokassa voidaan tuottaa oppituntitallenteita ISOarkistoon. Keskustelimme myös koulukohtaisen virtuaalitilan erilaisista käyttömahdollisuuksista.
Virtuaaliluokka mahdollistaa erilaisia kurssitoteutuksia, joissa yhdistellään oppituntitallenteita, samanaikaisopetusta ja perinteistä verkko-opetusta. Opiskelijan kannalta kiinnostavimmaksi ja tehokkaimmaksi arveltiin kurssitoteutusta, jossa Moodle-kurssiin sisältyy oppituntitallenteita tai samanaikaisopetusta lyhyempinä jaksoina. Yksittäiset oppituntitallenteet tuovat joustavuutta ja monipuolisuutta opiskeluun, mutta kokonaisen kurssin seuraaminen oppituntitallenteina arveltiin olevan raskasta. ISOverstaan virtuaaliluokkatarjonnasta voi jo valita kursseja joko tallenteina tai samanaikaisopetuksena - kannattaa kokeilla!
Pieksämäen kokouksesssa nousi esille idea, että oppilaitosorganisaatioiden IT-henkilöstölle tulisi järjestää oma tapaaminen vaikkapa teemalla "ISOverstaan uudet haasteet". Samalla tekniikan asiantuntijat saisivat tietoa uusista sosiaalisen median työkalusta ym. verkkovälineistä, joita ISOverstaan oppilaitoksissa käytetään. Siilinjärvellä ehdotettiin Verkko-VESOn uudeksi teemaksi esim. turvallisuusteemaa, johon sisältyisi myös aiheeseen liittyviä luentoja.
Kaikissa kokouksissa keskustelimme ISOverstaan strategiaprosessista. Toiminta-ajatusta mutustelimme yhdessä. Juuassa nousi esille erityisesti vapaan sivistystyön rooli, Pieksämäellä verkko-oppiminen. Kyselyitä toivottiin tammikuulle ja mahdollisimman lyhyinä. Nousi ajatus myös IT-hallinnon sisällyttämisestä kyselyn kohderyhmään.
Kokousviikolla avasimme virallisesti myös tämän blogin, joka herätti kokouksissa myönteistä kiinnostusta myös kirjoittamiseen. Nyt sitten odotamme tarinoita ja kommentteja!
tiistai 4. marraskuuta 2008
Tuotantoluokasta videovirtaa Raumalle!
maanantai 3. marraskuuta 2008
Tule mukaan kirjoittamaan verstasblogia!
Varsinaisen blogitekstin kirjoittaminen vaatii siis kutsun, mutta kommentoimaan pääsee kuka vaan ilman mitään rekisteröitymistä (klikkaa "x kommenttia" viestin alta)!
sunnuntai 2. marraskuuta 2008
Ohjeita verstasblogin käyttöön

Jotta blogiin kirjoittaminen ei kaatuisi tekniikkaan, niin täältä löydät ohjeita kuvakaappausten kera kuinka toimia!
Tekstiin liittyvän kuvan saat aina suurennettua klikkaamalla kuvaa.
Vielä kun saataisiin kommenttikenttä näkysälle...
lauantai 1. marraskuuta 2008
Verstasbloggailu alkaa
Nyt vilkkaan syksyn lopulla on aika käynnistää ISOverstaan blogi. Alkavalla viikolla jaamme ISOverstaan kuulumisia useissa rehtorien, koulutoimenjohtajien ja yhteyshenkilöiden kokouksissa ympäri Itä-Suomea. Kuulostelemme myös tämän blogin ideaa ja tarkoitusta yhteisenä tiedottamisen ja jakamisen kanavana. Miten tämä blogi voisi vahvistaa ja rakentaa hajallaan toimivaa kehittäjäyhteisöämme? Voisiko blogitarinointi välittää tuulahduksia laajan verkostomme eri kolkilta?