tiistai 28. joulukuuta 2010
Vanha vuosi päättymässä, uuden vuoden suunnittelut hyvällä mallilla
Erityisen iloinen olen siitä, että saimme uusien hankkeiden myötä vahvistusta osaamiseemme ISOtiimissä. Harrille tuli työpariksi Timo Lemmetty (Virtuaaliluokkahanke) ja minulle Säde Pirttimäki (Osaava-hanke). Uutena sihteerinä aloitti Sirpa Savolainen. Joulutervehdyksemme ja täydentyneen tiimimme kuvan löydät portaalimme etusivulta ja pysyvämmin täältä. Kuvassa vasemmalta lähtien ovat Säde, Leena, Harri, Timo, Anu ja Sirpa.
lauantai 13. marraskuuta 2010
Monimuotoista lähialueyhteistyötä - osana ISOverstasta
Tällä kierroksella jaoimme entistä monipuolisemmin verkoston oppilaitosten ja alueellisten hankkeiden kuulumisia.
Lähialueyhteistyön merkitys nousi esille kaikissa tapaamisissa. Kokouksissa esiteltiin mm. seuraavia yhteistyön malleja ja hankkeita:
- Länsi-Uudellamaalla toimii jo vakiintunut toisen asteen koulutuksen LUKU-verkosto.
- Kainuun lukioiden pedagogista yhteistyötä vauhditetaan lukioiden yhteisellä KIVI-hankkeella.
- Etelä-Savon Mun Juttu -hankkeessa kehitetään toimintamallia yksilöllisten opintopolkujen toteutumiseen toisella asteella.
- Toisen asteen yhteistyöhanke on käynnistynyt myös Ylä-Savossa.
- Sastamalassa rakennetaan ja kehitetään omaa Sastamalan verkostolukiota.
Syksyn viimeinen kokousreissu suuntautui talviseen Nurmekseen, Pohjois-Karjalan ammattiopistolle. Oppilaitosten kuulumisten lisäksi saimme kuulla Nurmeksen kampus-hankkeesta, jolla rakennetaan alueella toimivien oppilaitosten ja vapaan sivistystyön toimijoiden yhteistä resurssikeskusta.

Alkavalla viikolla pohdimme toimenpiteitä ISOverstaan kehittämiseksi yhdessä johto- ja arviointiryhmän kanssa. Miten voisimme vielä paremmin tukea osaamisen ja yhteistyön vahvistumista kehittäjäyhteisössä? OKM:n tuore julkaisu "Koulutuksen tietoyhteiskuntakehittäminen 2020. Parempaa laatua, tehokkaampaa yhteistyötä ja avoimempaa vuorovaikutusta" haastaa kouluväen entistä aktiivisempaan uudistumiseen ja verkostoyhteistyöhön.
maanantai 20. syyskuuta 2010
ISOverstaan Osaava-hankkeen uusi projektisuunnittelija Säde Pirttimäki esittäytyy
lauantai 21. elokuuta 2010
Hellekesän jälkeen

Uuden lukuvuoden myötä puhaltavat uudet tuulet myös verkostoyhteistyössä. Osaava-hankkeen tuella pyrimme entisestään vahvistamaan osaamisen rakenteita verkostossa, mm. rakentamalla ja aktivoimalla kollegiaalisia verkostoja ja vertaisyhteisöjä.
Viime viikolla kesken koulunaloituskiireiden kokoontui lähes 20 ammatillista ATTO -aineiden opettajaa ja koordinaattoria omaan verkostotapaamiseensa. Iltapäivä kävi lyhyeksi, kun aktiivinen porukka innostui jakamaan kuulumisia ja kokemuksia sekä esittelemään omia verkkototeutuksiaan. Pohdimme myös verkostoyhteistyön ideoita ja tarpeita ISOverstaassa. Mietintään jäi, millainen olisi innostava verkkofoorumi vertaisyhteisölle. Olisiko se Facebook, Moodle vai joku muu?

Ensi viikko tuo tullessaan laatu- ja arviointityötä. Käynnistetään myös uutta virtuaaliluokka-hanketta. Niistä lisää seuraavalla kerralla. Aktiivista ja innostavaa verkostosyksyä kaikille!

tiistai 29. kesäkuuta 2010
Mietteitä kesämökin terassilta
Eilen tallensin ISOverstaan kuvagalleriaan kuvia kevään tapahtumista. Mieleen nousivat ne lukuisat kasvot, jotka omalla panoksellaan ovat olleet mukana kehittäjäyhteisömme rakentamisessa, osaamisen kehittämisessä ja jakamisessa. Useimpien kehittäjien kasvot eivät näy kuvissa, osallistumisen roolit kun ovat niin moninaiset. Tarvitaan edelläkulkijoita ja tien avaajia, mutta ennen kaikkea innostavaa ja voimaannuttavaa vaikuttamista työyhteisöissä, valmentajina, rohkaisijoina, vierellä kulkijoina, luottamuksen rakentajina, suhteiden kutojina ja ilmapiirin luojina. Pieni on usein suurta. Koskaan et tiedä, mitä arvostava kohtaaminen ja kannustava palaute voi saada aikaan. Siinäpä oppimista koko elämän ajaksi.
Kiitokset kaikille verkostokumppaneille, teillekin joiden työ on ollut näkymätöntä puurtamista omissa kouluissa!

Toivottelen kaikille suloisia suvituulia, auringon lämpöä ja leppoisaa olemista mieluisassa seurassa!
Aurinko paistaa lämpimästi, taidanpa pulahtaa Puruveteen.
torstai 27. toukokuuta 2010
Luulo ei ole tiedon väärti
Kuluneella viikolla olemme keränneet tilastoja toteutuneesta verkostotoiminnasta. Positiivinen yllätys oli, että kevään koulutuksiin olikin osallistunut ennätysmäärä opettajia, peräti 543 osallistujaa. Suurimman suosion saivat virtuaaliluokka-hankkeen kouluttajakoulutus (4 pv), sosiaalisen median koulutus Kajaanissa (3 pv) ja matemaattisten aineiden opettajien seminaari (1 pv). Lyhyet virtuaalitietoiskut keräsivät kyllä yhteensä ison joukon opettajia, mutta osa lukuisista tietoiskuista jouduttiin perumaan osallistujapulan takia. Mitä opimme tästä?
Pitkäkestoisia koulutuksia tarvitaan edelleen. Näihin koulutuksiin tullaan harkiten ja sitoutuen, samalla kun koulutukselta odotetaan laatua ja tarvelähtöisyyttä. Sitoutunut osallistuminen välitehtävineen lisää koulutuksen vaikuttavuutta, samalla kun rakennetaan asiantuntijaverkostoja tulevaisuutta varten. Rinnalle tarvitaan kuitenkin joustavia ja helposti saavutettavia lyhytkestoisia koulutuksia ja tietoiskuja, kouluilla tapahtuvia täsmäkoulutuksia unohtamatta.

lauantai 24. huhtikuuta 2010
ISOverstas mukana ITK-päivillä
ISOverstaan esityksen teemana oli "Avoin ja suljettu kohtaavat - opettajan verkkotarinointa". Esityksessä kuvattiin verkko-opettajan kehityskaarta materiaalien jakamisesta yhteisölliseen oppimisen ohjaukseen menetelmien ja työkalujen monipuolistuessa. Näimme myös mielenkiintoisia esimerkkejä siitä, miten salasanalla suljettuun Moodle-ympäristöön voidaan kytkeä moninaisia sosiaalisen median työkaluja ja autenttisia oppimisen maisemia ympäri maailmaa. Verkkotarinoita olivat jakamassa opettajat Aarne Hagman (biologia ja maantiede) ja Heidi Lehtosaari (espanja). Teemu Valtonen (Itä-Suomen yliopisto) kertoi opiskelijoiden käyttäytymisestä sosiaalisen median viidakossa.

keskiviikko 31. maaliskuuta 2010
Alueellisia ja valtakunnallisia kohtaamisia

ISOverstaan piirissä on viime viikkoina tapahtunut paljon kohtaamisia. Leena on kiertänyt jo neljässä aluekokouksessa (minä mukana vain kahdessa) tapaamassa maakuntien rehtoreita ja yhteyshenkilöitä sekä opoja (materiaalit). Tietoa ja ajatuksia on vaihdettu vilkkaan keskustelun siivittämänä ja näin saatu taas ISOinnostusta toivottavasti eteenpäin. Kokousten lomassa olemme valmistelleet OSAAVA-ohjelmaan ISOverstaan hanke-esityksen, jolla haemme resurseja innostuksesta syntyneisiin koulutus- ja verkoston kehittämisideoihin!
Helsingin opetusviraston väkeä ja lukioiden rehtoreita kävi maanantaina tutustumassa ISOverstaan toimintaan. Kerroimme toiminnastamme ja erilaisista käytänteistä. Kainuun KIVI-hankkeen esittelyn (kiitos Aune!) myötä päädyttiin pohtimaan myös lukioiden tulevaisuusnäkymiä. Hyvät kysymykset saivat aikaa vuorovaikutteisen päivän. Virtuaalipiipahdettiinpa siinä välissä myös Juuan lukiolla ja päivän päätteeksi ihan oikeasti Klassikalla, jossa pääsimme jututtamaan oikeaa opiskelijaakin :) Kiitos kaikille päivän rakentajille!
Aurinkoista pääsiäistä!
lauantai 13. helmikuuta 2010
Oppia uusilta kumppaneilta
Kuluneella viikolla on pohdittu ISOverstaan tarjoamia mahdollisuuksia ja yhteistyön käynnistämistä uusien yhteistyökumppaneiden kanssa. Ensitapaamiset ovat tärkeitä niin verkostosuhteissa kuin yleensäkin ihmissuhteissa. Luottamuksen rakentaminen kun koostuu pienistä askelista, sähköpostiviesteistä, puheluista, virtuaalipalavereista, tapaamisista ja erilaisista kohtaamisista, ja sitten käytännössä tietenkin yhdessä tekemisestä ja yhteistyön toimivuudesta. Uusia kumppaneita kannattaa myös kuunnella tarkkaan. Tarjolla on tuoreita ajatuksia ja aitoja tarpeita, joista on hyötyä koko verkostolle.
Keskiviikkona ajelin pakkassäässä Pohjois-Karjalan lumisia teitä Lieksaan, Pohjois-Karjalan ammattiopistolle. Yhteinen tuumailu nosti esille konkreettisia ehdotuksia verkko-opetustarjonnan monipuolistamiseksi. Tässäkin koulussa kannettiin aidosti huolta opiskelijan valmiuksista jatko-opintoihin ja työelämään. Tarvittaisiin joustava mahdollisuus valmentautua jatko-opintoihin esim. matematiikassa. Antoisan yhteistyötuumailun lisäksi pääsin tutustumaan matikkamaahan, joka on matematiikan opetukseen varusteltu luokkatila havaintovälineineen, peleineen, yms. rekvisiittoineen. Oppilastyönä toteutetut verhot ja tekstiilit matemaattisine kuvioineen sekä piin likiarvosta rakentuva koristenauha katon rajassa tekivät vaikutuksen entiseen matematiikan opettajaan. Miten hauska ja innostava ympäristö oppia hahmottamaan kappaleita, mittoja ja malleja sekä kehittämään yleensäkin matemaattista ajattelua. Ryhmätöiden ja paikan päällä tehtävien oppimistehtävien lisäksi matikkamaassa voi tutustua myös sähköisiin verkkomateriaaleihin, opettajan harkinnasta ja innostuksesta riippuen.
Mielenkiintoista oli sekin, että tätä ammattiopiston matikkamaata hyödyntävät myös muut kaupungin oppilaitokset, erityisesti peruskoulut. Jäin miettimään, miten tämmöistä matikkamaata voisi ’jakaa’ verkostossa. Ainakin ideaa kannattaisi levittää.
maanantai 25. tammikuuta 2010
Virtuaalitietoiskut käynnissä!
Ensimmäinen virtuaalitietoisku to 21.1.2010 teemalla "Yhteiskirjoittamisen työkaluja (Google Docs, Etherpad, wikit)" alkoi oikein kouluttajan painajaisena. Menin (onneksi) hyvissä ajoin Kuopion kansalaisopiston tuotantoluokkaan virittäytyäkseni itse aiheeseen. Mutta vastassa olikin teknisiä ongelmia: 1) Kakkosnäyttö ei toiminut (joku oli säätänyt asetuksista sen pois päältä), 2) (Katto)mikrofonit eivät toimineet (audiomikseristä oli sähköt poissa) ja 3) SUSIluokkaan ei käynnistynyt Opetustila-ikkunaa, jolloin mm. kouluttajan PC-näytön jakaminen on mahdotonta... Kaikkiin löytyi lopulta ratkaisu ja koulutus päästiin aloittamaan vain muutaman minuutin myöhässä. Osallistujatkin yhtä lukuunottamatta saatiin ohjattua ISOluokkaan SUSIluokan tilaan. Yhdellä oli pahempia ongelmia äänen pätkimisen kanssa, muilla käsittääkseni ääni toimi hyvin. Äänen pätkiessä kannattaa selvittää oman koneen sen hetkinen kaistanleveys, esim. osoitteessa http://www.speedtest.net/. Virtuaalitilan käyttämiseen suosittelemme 2 megan kaistaa.
Virtuaalitietoiskussa chatin käyttö on keskeistä - sen avulla kouluttaja voi jakaa linkkejä ja osallistujat heittää kysymyksiä. Kouluttajalle on haaste seurata koko ajan sekä chattia että omaa koulutusta, siksi koulutus etenee himpun verran hitaammin virtuaalitietoiskuissa kuin livenä.
lauantai 9. tammikuuta 2010
ISOverstaan kolmas toimintavuosi alkamassa
ISOverstaan vakiintumista edelsi 10 vuoden hankekausi, jolla rakennettiin verkostoa, rakenteita ja käytänteitä voimavarojen kokoamiseen ja jakamiseen. Toimivaa verkostoa ei luoda hetkessä eikä se toki valmiiksi voi tullakaan. Tarvitaan aikaa ja kärsivällisyyttä yhteisten käytänteiden luomiseen, luottamuksen rakentamiseen ja toimintakulttuurin uudistamiseen myös oppilaitoksissa. Oman haasteensa on tuonut myös verkoston vaiheittainen laajentuminen koulumuodosta ja alueelta toiselle. On tarvittu rohkeita pioneereja, avointa mieltä, luottavaisuutta, riskinottoa, rajojen ylitystä ja ennen kaikkea uskoa yhdessä tekemiseen ja oppimiseen. Uudistuminen ja innovatiivisuus edellyttävät vakiintumisen rinnalle luovaa jännitettä, erilaisuuden kohtaamista ja tuoreita näkemyksiä. Siinä jokaisen uuden oppilaitoksen rooli on hyvin tärkeä.
Uusi vuosi 2010 käynnistyy ISOverstaassa uuden strategian vauhdittamana. Visiomme mukaisesti pyrimme verkko-oppimisen kärkirintamaan toimien aktiivisena ja luotettavana verkostona yhteistyössä muiden kehittäjäyhteisöjen kanssa. Tärkeintä kaikessa toiminnassamme on tukea oppilaitosten haasteellista koulutustyötä jatkuvasti nopeutuvan muutoksen keskellä.
Etsimme jatkuvasti uusia keinoja hajallaan olevan osaamisen vahvistamiseen, kokoamiseen ja jakamiseen yhteiseksi hyödyksi verkostossa. Täydennyskoulutusta toteutamme nyt myös lyhyempinä työpajoina ja virtuaalisina tietoiskuina, jotta mahdollisimman moni pääsisi mukaan. Uuden strategian toteutumista tukee myös verkostojohtamisen koulutus, jossa perehdymme verkostoissa toimimiseen ja verkostomaisen toimintakulttuurin rakentamiseen. Osaamista jaamme edelleen myös verkkosisältöjen ja opetustarjonnan välityksellä. Tammikuussa alkaa rakentua kesän ja uuden lukuvuoden verkkokurssitarjonta, johon toivomme entistä monipuolisempia kurssitoteutuksia sekä lukioista että ammatillisista oppilaitoksista. Rinnalla aloitamme verkko-opetuksen laatukriteerien valmistelun. Virtuaaliluokkahankkeessa (OPH) kehitämme virtuaaliluokkapalveluja, jotka mahdollistavat yhä useammassa oppilaitoksessa opetuksen välittämisen samanaikaisesti tai tallenteina. Kouluttajakoulutuksen myötä voimme levittää monipuolista virtuaaliluokkaosaamista eri alueiden oppilaitoksiin.
Aloitamme vuosikymmenen jatkuvasti kiihtyvässä muutoksen virrassa, joka tuo uudet haasteet ja mahdollisuudetkin. Toivon sinulle oppimisen intoa ja yhteistyön voimaa!