sunnuntai 9. marraskuuta 2008

Kohtaamisia ja pohdintoja aluekokouksissa

Kuluneella viikolla ajelin vaihtelevassa syyssäässä pitkin ja poikin itäistä Suomea, kun peräkkäisinä päivinä pidimme alueellisia kokouksia eri maakunnissa. Mukava oli tavata verkostokumppaneita hyvin erilaisissa opinahjoissa Siilinjärvellä, Juuassa ja Pieksämäellä. Kiitokset emännille ja isännille!

Näiden aluekokousten tarkoituksena on ajankohtaisten kuulumisten lisäksi pohtia yhdessä ISOverstaan palveluiden hyödyntämistä ja kehittämistä koulujen näkökulmasta. Yhteiset kohtaamiset virittävät myös ihan uusia ideoita verkostotoimintaan.

Lukion verkko-opetustarjontaan toivotaan täydennystä erityisesti taito- ja taideaineisiin sekä A-venäjään. Omatahtisesti toteutettavat verkkokurssit nähdään edelleen tärkeinä, vaikkakin aikaan sidotuilla kursseilla on omat etunsa yhteisöllisyyden ja ohjauksen kannalta. Keskustelimme myös kurssimaksuista, jotka laskutetaan aina opiskelijan kotikoululta. Juuan kokouksessa nousi esille ajatus, että koulu voisi tarjota opiskelijalleen mahdollisuuden ylimääräisiin verkko-opintoihin myös omakustanteisesti. Tuli esille myös kannustuskeino: "Laiskuuden takia" keskeytynyt kurssi on itse maksettava päästäkseen ilmoittautumaan uudelle kurssille.

Virtuaaliluokkapalvelut herättivät vilkasta keskustelua ja kokemusten vaihtoa. Sisä-Savon oppilaitoksissa ollaan jo tositoimissa samanaikaisopetuksen välittämisessä virtuaaliluokan kautta. Kokemuksen myötä häiriöt ovat vähentyneet, mutta silti kaivataan yksinkertaisia käyttöohjeita opettajalle. Juuassa saimme demonstraation siitä, miten juuri rakennetussa tuotantoluokassa voidaan tuottaa oppituntitallenteita ISOarkistoon. Keskustelimme myös koulukohtaisen virtuaalitilan erilaisista käyttömahdollisuuksista.

Virtuaaliluokka mahdollistaa erilaisia kurssitoteutuksia, joissa yhdistellään oppituntitallenteita, samanaikaisopetusta ja perinteistä verkko-opetusta. Opiskelijan kannalta kiinnostavimmaksi ja tehokkaimmaksi arveltiin kurssitoteutusta, jossa Moodle-kurssiin sisältyy oppituntitallenteita tai samanaikaisopetusta lyhyempinä jaksoina. Yksittäiset oppituntitallenteet tuovat joustavuutta ja monipuolisuutta opiskeluun, mutta kokonaisen kurssin seuraaminen oppituntitallenteina arveltiin olevan raskasta. ISOverstaan virtuaaliluokkatarjonnasta voi jo valita kursseja joko tallenteina tai samanaikaisopetuksena - kannattaa kokeilla!

Pieksämäen kokouksesssa nousi esille idea, että oppilaitosorganisaatioiden IT-henkilöstölle tulisi järjestää oma tapaaminen vaikkapa teemalla "ISOverstaan uudet haasteet". Samalla tekniikan asiantuntijat saisivat tietoa uusista sosiaalisen median työkalusta ym. verkkovälineistä, joita ISOverstaan oppilaitoksissa käytetään. Siilinjärvellä ehdotettiin Verkko-VESOn uudeksi teemaksi esim. turvallisuusteemaa, johon sisältyisi myös aiheeseen liittyviä luentoja.

Kaikissa kokouksissa keskustelimme ISOverstaan strategiaprosessista. Toiminta-ajatusta mutustelimme yhdessä. Juuassa nousi esille erityisesti vapaan sivistystyön rooli, Pieksämäellä verkko-oppiminen. Kyselyitä toivottiin tammikuulle ja mahdollisimman lyhyinä. Nousi ajatus myös IT-hallinnon sisällyttämisestä kyselyn kohderyhmään.

Kokousviikolla avasimme virallisesti myös tämän blogin, joka herätti kokouksissa myönteistä kiinnostusta myös kirjoittamiseen. Nyt sitten odotamme tarinoita ja kommentteja!

4 kommenttia:

 1. Melkein 20 kirjoittajakutsua on jo lähtenyt!

  VastaaPoista
 2. Hei ja minä vastaan heti vaikka tämä on siis eka "bloggaukseni" ja termit ja tekniikka on hakusassa. Onneksi löytyi virtuaalikurssi aiheeseen sosiaalinen media.
  Sirpa-Liisa Pieksämäeltä.

  VastaaPoista
 3. Hei Sirpa-Liisa! Hienoa, että rohkeasti läksit mukaan verstasbloggaukseen. Kerrohan muillekin linkki sosiaalisen median virtuaalikurssille! Mistä moisen löysit? Vai tarkoitatko ISOverstaan omaa sossumedian koulutusta?

  VastaaPoista
 4. Hienoa! :)

  Onnea uudelle blogille ja viestintäkanavalle!

  VastaaPoista

Kirjoita viestisi alla olevaan ikkunaan ja lopuksi klikkaa "Lähetä kommentti"!