torstai 27. toukokuuta 2010

Luulo ei ole tiedon väärti

Olemme monessa yhteydessä ihmetelleet, miten haasteellista on saada opettajia koulutuksiin näin laajassa verkostossa. On tarjottu koulutuksia eri paikkakunnille, viety täsmäkoulutuksia paikan päälle oppilaitoksiin, toteutettu koulutuksia verkossa ja nyt kuluneen lukuvuoden aikana myös virtuaaliluokan kautta. Aiempien pitkäkestoisten usean päivän koulutusten tilalle ja rinnalle on tarjottu myös kehittämisiltapäiviä ja lyhyitä virtuaalitietoiskuja. Olemme myös kriittisesti tarkastelleet koulutussisältöjä ja -menetelmiä, vastaavatko ne todella opettajan tarpeita ja kiinnostusta? Väistämättä osa koulutuksista on jouduttu peruuttamaan osallistujapulan takia.

Kuluneella viikolla olemme keränneet tilastoja toteutuneesta verkostotoiminnasta. Positiivinen yllätys oli, että kevään koulutuksiin olikin osallistunut ennätysmäärä opettajia, peräti 543 osallistujaa. Suurimman suosion saivat virtuaaliluokka-hankkeen kouluttajakoulutus (4 pv), sosiaalisen median koulutus Kajaanissa (3 pv) ja matemaattisten aineiden opettajien seminaari (1 pv). Lyhyet virtuaalitietoiskut keräsivät kyllä yhteensä ison joukon opettajia, mutta osa lukuisista tietoiskuista jouduttiin perumaan osallistujapulan takia. Mitä opimme tästä?

Pitkäkestoisia koulutuksia tarvitaan edelleen. Näihin koulutuksiin tullaan harkiten ja sitoutuen, samalla kun koulutukselta odotetaan laatua ja tarvelähtöisyyttä. Sitoutunut osallistuminen välitehtävineen lisää koulutuksen vaikuttavuutta, samalla kun rakennetaan asiantuntijaverkostoja tulevaisuutta varten. Rinnalle tarvitaan kuitenkin joustavia ja helposti saavutettavia lyhytkestoisia koulutuksia ja tietoiskuja, kouluilla tapahtuvia täsmäkoulutuksia unohtamatta.

Vakiintuneen ISOverstaan aikana ainepedagoginen koulutus on jäänyt resurssien puutteessa vähemmälle. Keväällä toteutettu matemaatikkojen tapaaminen antoi viitteitä siitä, miten innostavaa voi olla kollegojen tapaaminen ja kokemusten vaihtaminen. Syksyllä käynnistyvä Osaava-hanke antaa uusia mahdollisuuksia myös kollegiaaliseen yhteistyöhön sekä ainepedagogiseen ja koulutualakohtaiseen koulutukseen. Odotamme innolla uusia ideoita ja ehdotuksia ensi lukuvuoden koulutuksiksi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kirjoita viestisi alla olevaan ikkunaan ja lopuksi klikkaa "Lähetä kommentti"!